Lentekoekjes recept met amandelmeel en sinaasappel

Het is lente!

Wat een feest. Het is eindelijk weer lente, de vogels zingen het hoogste lied, het lentezonnetje laat zich zien en de voorjaarsbloemen verschijnen in het gras. Heb jij ook al lentekriebels? Je voelt gelijk de energie en iedereen wil naar buiten. Wij hebben heerlijke lentekoekjes gebakken en hebben een recept voor je dat hier heel goed bij past. De bloemetjes van Cookies4fun staan goed op tafel dit voorjaar. Het recept is met amandelmeel en sinaasappel, die de koekjes een frisse smaak geven. 

 

Waarom amandelmeel? 

Amandelmeel is niets anders dan gemalen geblancheerde amandelen. Je kunt het zelf maken door amandelen fijn te malen of gewoon in de winkel kopen. Verkrijgbaar bij verschillende supermarkten en natuurwinkels. Je kunt amandelmeel gebruiken om bloem (gedeeltelijk) mee te vervangen voor koekjes, maar ook voor pannenkoeken en gebak.

 

Amandelmeel heeft ook enkele voordelen: 

- licht verteerbaar

- glutenvrij en koolhydraatarm

- bron van gezonde vetten en hoogwaardige eiwitten

- droogt niet snel uit

- koekjes met amandelmeel blijven langer lekker en kun je tot een week bewaren

- erg lekker

Recept lentekoekjes met amandelmeel en sinaasappel

 

Ingredienten: 

120 gram amandelmeel

200 gram bloem

1 eidooier

160 gram roomboter

130 gram witte basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

1 sinaasappel

 

Bereiding: 

Rasp de schil van de sinaasappel, split het ei en gebruik alleen de dooier. Mix alle ingrediënten in een kom en kneed het tot een zacht deeg. Rol het deeg tot een bal en wikkel het in huishoudfolie. Laat de bol deeg nu minimaal een 2 uur rusten in de koelkast. Dit is belangrijk om de boter goed te koelen, waardoor de koekjes goed in vorm blijven. Amandelmeel heeft een andere structuur  dan bloem en werkt dus ook iets anders. Het is iets kruimeliger, maar wel stevig. Zorg dus dat het goed gekoeld is en gebruik het gelijk als het uit de koelkast komt. 

Wanneer het te plakkerig is kun je er wat bloem bij doen. Je merkt wellicht dat het deeg iets sneller scheurt dan deeg met bloem, je moet dus voorzichtig te werk gaan. 

Rol het deeg uit het steek met de bloemetjes 3D bakset van Cookies4fun de koekjes uit. Gebruik een silliconen bakmatje om het deeg uit te rollen en een om het mee te bakken in de oven. Mocht het deeg niet makkelijk uit de vormpjes komen kun je ook een modelleermesje of gewoon schilmesje gebruiken om het eruit te krijgen. 

 

Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de koekjes af in 12 minuten. Koekjes met amandelmeel worden sneller bruin (aangebrand), dus laat ze zeker niet te lang in de oven. De koekjes zijn dan nog vrij zacht, maar moeten even 10 minuten afkoelen en uitharden, voordat je ze verplaatst of op elkaar stapelt. De koekjes zijn vrij broos en kunnen snel breken. Gebruik 2 of 3 rondjes per bloemetje als bloempotje. Wanneer je 2 rondjes wil gebruiken snijd dan een stukje van de steel af.   

 

Deze combinatie van amandelmeel en sinaasappel is echt heerlijk!! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0