Bloemkoekjes in elkaar zetten

Waar je na het bakken van gewone koekjes klaar bent, begint bij 3D koekjes het leukste gedeelte pas. Na het bakken zet je de onderdelen in elkaar tot een staand figuurtje. In dit geval de leuke Hollandse bloempotjes. Hieronder geven we wat tips om de bloemetjes goed in elkaar te zetten. 

Stap 1: het gat groot genoeg maken

bloempotkoekjes maken

Kijk voor de koekjes in de oven gaan nog even goed naar de rondjes en zorg dat het gat in de rondjes groot genoeg is. De afmeting van de vormpjes zijn precies groot genoeg om het bloemetje van 5 mm dik in te laten passen, maar door het uitsteken of verplaatsen van de uitgestoken vormpjes kan het gebeuren dat de vorm iets anders is geworden. Het kan zijn dat het deeg iets naar binnen is gekomen, waardoor het gat kleiner is geworden of juist dat het gat scheef is gaan zitten. 

 

Pak een klein mesjes of modelleer gereedschap en duw voorzichtig het deeg aan de kant om de juiste vorm weer terug te krijgen. Wanneer je van plan bent om fondant te gebruiken voor de versiering van de koekjes kun je het gat op deze manier ook iets groter maken. De vormpjes zijn afgemeten op de bloemetjes zonder fondant of andere versiering, maar met deze truc past het zeker. 

 

Stap 2: glazuur maken

Om de bloempotjes stevig te maken kun je glazuur gebruiken om ze vast te plakken. Glazuur kun je in de winkel kopen, maar maak je ook heel makkelijk zelf van poedersuiker en water. 

Doe flink wat poedersuiker in een bakje en voeg daar een paar druppels water aan toe. Je hebt echt heel weinig water nodig. Toch teveel gebruikt? Voeg dan weer wat poedersuiker toe. 

Roer het geheel tot een glad papje en klaar is je lijm! 

 

Het is niet perse nodig om glazuur te maken, maar wij raden het wel aan. Anders staan de bloemetjes niet helemaal stabiel in de potjes. 

 

 

 

Stap 3: op elkaar stapelen

 

Breng met een kwastje op twee rondjes wat glazuur aan en stapel de rondjes op elkaar. Het bovenste rondje heeft geen glazuur nodig. Je kunt een kwastje gebruiken, maar met de achterkant van een theelepeltje  of een mesje lukt het ook. 

 

 

Stap 4: de bloemetjes in de potjes

 

Laat het glazuur tussen de rondjes eerst een beetje drogen om ze steviger te laten staan. Steek daarna voorzichtig de bloemetjes in de rondjes. De koekjes zijn breekbaar en eenmaal gebakken kun je de vorm niet meer aanpassen. Duw dus niet te hard als de bloemetje niet passen, want voor je het weet is het koekje gebroken en dat zou zonde zijn. 

 

En klaar zijn je koekjes! Tijd om te versieren. Bekijk snel onze versiertips. 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Koekjes versieren met fondant
Recept suikervrije speltkoekjes
3D koekjes bakset bloempotjes