Koekjes versieren met strooisels

Na het bakken is koekjes versieren voor kinderen vaak het leukste wat er is. Versieren kan op heel veel verschillende manieren, bijvoorbeeld met glazuur of fondant. De makkelijkste manier van koekjes versieren voor kinderen is met strooisels, omdat het minder uitmaakt of het heel netjes gebeurd. Ideaal voor een activiteit tijdens kinderfeestjes. Strooisels voor koekjes of cupcakes zijn er in heel veel soorten, zoals sprinkels, (gekleurde) hagelslag, pareltjes, bolletjes, etc. Maar je kunt natuurlijk ook "gewone" hagelslag, vlokken of ander zoet broodbeleg gebruiken. Of wat dacht je van  versieren met smarties of andere kleine snoepjes? Alles kan, als het maar leuk en lekker is. Hieronder leggen we uit wat je nodig hebt en hoe het werkt. 

Stap 1: materialen klaar leggen

Wat heb je allemaal nodig?

1. Ondergrond: bakmat, bakpapiertje of siliconenmatje.

2. Bakje

3. Kwastje

4. Poedersuiker

5. Strooisels

6. Water

 

 

 

Stap 2: glazuur maken

Glazuur kun je in de winkel kopen, maar maak je ook heel makkelijk zelf van poedersuiker en water. 

Doe flink wat poedersuiker in een bakje en voeg daar een paar druppels water aan toe. Je hebt echt heel weinig water nodig. Toch teveel gebruikt? Voeg dan weer wat poedersuiker toe. 

Roer het geheel tot een glad papje en klaar is je lijm! 

 

 

Stap 3: koekjes glazuren

koekjes glazuren

Nu je glazuur klaar is kun je de koekjes gaan glazuren. Zorg dat je niet te lang wacht voordat je de strooisels erop doet, want wanneer het glazuur afkoelt wordt het hard en plakt het niet meer. Werk daarom een koekje helemaal af met glazuren en strooien, voordat je aan een andere begint. 

 

Tip: smeer de steeltjes van de bloemetjes niet helemaal tot aan de onderkant in met glazuur, want anders passen de bloemetjes straks niet meer in de potjes. 

Stap 4: koekjes versieren met strooisels

Strooi de sprinkels, hageltjes, pareltjes, bolletjes of andere strooisels over het bloemetje en ze fleuren helemaal op. Je kunt ook heel netjes de lijntjes van de bloemetjes met bijvoorbeels pareltjes versieren en het midden weer een ander strooisel doen, zodat je het lekker mixt. Het maakt niet uit, jij maakt je eigen creaties. Je kunt zowel de bloemetjes als de potjes versieren, maar let wel op dat als de steeltje niet helemaal aan de onderkant versiert, want dan past het met versiersels niet meer in het potje. 

 

 

Bloemkoekjes in elkaar zetten
Koekjes versieren met fondant
3D koekjes bakset Hollandse bloempotjes