Hoe gebruik je de meetlatjes?

Bij onze baksets leveren we standaard 2 meetlatjes om je deeg mee uit te rollen, maar waarom heb je deze nodig en hoe gebruik je ze? Dat leggen we graag aan je uit. 

Waarom meetlatjes gebruiken?

Toen wij begonnen met het bakken van 3D koekjes liepen wij er tegen aan dat bij koekjes bakken geen enkel koekje hetzelfde is. De één is te dik, de andere te dun, dan weer is de uitsparing te klein om de koekjes in elkaar te laten passen en dan weer te groot.

 

Hoe los je dat nu op? Wij zijn natuurlijk gaan passen en meten met de grootte van de uitsparingen in de vormpjes, maar kwamen er ook achter dat de dikte van het deeg erg belangrijk is. Wanneer het deeg niet overal dezelfde dikte heeft passen de koekjes niet in elkaar. 

 

De oplossing: meetlatjes. Door het gebruik van meetlatjes rol je het deeg heel gelijkmatig overal in dezelfde dikte. Wij hebben door veel te bakken ontdekt dat voor onze koekjes de ideale dikte 5 mm is. Daarom zitten er bij elke bakset standaard 2 meetlatjes bij. 

Hoe gebruik je de meetlatjes?

koekjesdeeg uitrollen met meetlatjes

Bij het uitrollen van het deeg is een stabiele ondergrond belangrijk, zodat de latjes en het deeg niet makkelijk kunnen verschuiven. Siliconenmatjes zijn hier heel geschikt voor en deze kunnen ook in de oven. Wat handig is om twee matjes te gebruiken: één om het deeg uit te rollen en de andere om de vormpjes uit te steken. 

 

Als je het deeg uitrolt op het aanrecht of de tafel kan het blijven plakken. Je kunt dit voorkomen door een beetje bloem te strooien op de ondergrond, maar het nadeel is dat de bloem ook opgenomen wordt door het deeg en dat het hierdoor te droog kan worden.

 

Neem een stukje deeg en kneed dat eerst goed. Daarna leg je het tussen de 2 latjes en rol je met een deegroller over de latjes. Wat je ziet is dat de roller niet verder kan dan de hoogte van de latjes en dat is precies wat je wilt.

  

Het kan zijn dat het deeg aan de roller blijft plakken. Dit kun je voorkomen door er een bakpapiertje tussen te leggen of een beetje bloem op de deegroller te doen.  

 

Het uitsteken van de vormpjes

 

Als je het deeg uitgerold hebt tussen de latjes, haal je het voorzichtig van de ondergrond af en leg je het op de silliconenmat of bakpapier, waarmee het straks in de oven gaat. Dit kun je doen met een bakschep of een mes met een groot oppervlak. Door het uitsteken pas te doen op de ondergrond waarmee het de oven in gaat, voorkom je dat je de uitgestoken vormpjes moet verplaatsen en dat ze uit elkaar vallen of vorm verliezen. De vormpjes zijn vrij kwetsbaar. 

Het uitrollen van het deeg neemt ruimte in beslag dus dat kun je beter doen op een andere ondergrond. 

 

Leg voor het beste resultaat de uitgestoken koekjes nog even 10 minuten in de koelkast. 

 

Misschien vind je dit ook leuk

3D koekjes in elkaar zetten
3D koekjes bakset bloemetjes