Koekjes versieren met fondant

Versierde koekjes zien er altijd gezelliger en feestelijker uit bij de koffie of thee. Of wat denk je van een traktatie op je werk of op school? Deze bloemetjes fleuren de boel overal op. Hieronder leggen we uit hoe je ze met behulp van de 3D koekjes bakset ook heel mooi met fondant kunt versieren. Fondant is een deegachtige substantie gemaakt van suiker en glucose en kun je kopen bij supermarkten, taart speciaalzaken, kookwinkels, maar ook bij winkels als Xenos en Hema. Het is verkrijgbaar is veel vrolijke kleuren. Bepaal zelf welke kleuren jouw bloemetjes krijgen. Wij gebruiken hier 5 kleuren: groen, rood, wit, geel en roze.   

Stap 1: materialen klaar leggen

Wat heb je allemaal nodig?

1. Ondergrond: bakmat, bakpapiertje of siliconenmatje.

2. Deegroller of fondant roller

3. Koekvormpjes

4. Hulpmiddelen, zoals bakschep en modelleer gereedschap.

5. Fondant

6. Poedersuiker

 

Zorg voor een goede ondergrond, die glad is en waar het fondant niet aan blijft plakken. Wij gebruiken een bakmat van Wilton, maar dit kan ook een bakpapiertje of siliconenmatje zijn. Om het fondant niet aan de mat te laten plakken, kun je ook wat poedersuiker gebruiken en dit op de ondergrond strooien.  

 

Stap 2: fondant rollen

Pak een stukje fondant en kneed het eerst goed, zodat het lekker soepel is. Strooi eventueel wat poedersuiker op je ondergrond, zodat je het uitgestoken vormpje straks makkelijk eraf kunt halen. Rol met een fondant roller of deegroller het fondant zo dun mogelijk. Gebruik in dit geval geen meetlatjes zoals bij de koekjes, want dan wordt je fondant ook 5 mm dik. Je wilt het zo dun mogelijk hebben, omdat de bloemetjes straks nog in het gat van de bloempotjes moeten passen. Wanneer je fondant gaat gebruiken is het goed om bij het bakken het gat eventueel iets groter te maken.  

Stap 3: uitsteken van de vormpjes

Steek met de vormpjes een bloemetje uit het fondant. Haal met een geschikte modelleer tool of een mesje het fondant langs de zijkanten van het vormpje weg, zodat alleen het bloemetje overblijft. Omdat je het fondant zo dun mogelijk hebt gerold komt het reliëf van het vormpje niet mee, zoals de blaadjes en lijntjes. Om dit toch te krijgen pak je het vormpje met fondant heel voorzichtig op en druk je het aan de achterkant zachtjes aan. Om het uitgestoken fondant op te pakken kun je bijvoorbeeld een bakschep gebruiken om te zorgen dat het niet uit elkaar valt. 

Stap 4: meerder kleuren uitsteken

Je kunt natuurlijk meerdere kleuren gebruiken per bloemetje om het koekje zo goed mogelijk op een echt bloemetje te laten lijken. Hier hebben we groen gebruikt voor de steeltjes en rood voor de tulp. Je steekt dan twee keer het hele bloemetje uit, eerst in groen en daarna in rood fondant. Je snijdt dan in dit geval het steeltje in rood eraf en bij het groene fondant snijd je het bloemetje eraf. Voor de andere bloemvormpjes kun je ook nog het rondje in het midden een andere kleur geven voor een leuk effect. Zie voorbeelden hierboven. 

Stap 5: vastplakken op de koekjes

Om de fondant vast te plakken op de koekjes kun je glazuur gebruiken. Glazuur kun je eenvoudig zelf maken met poedersuiker en water. Doe een flinke hoeveelheid poedersuiker in een bakje en doe daar een paar druppels water bij. Zorg dat je echt heel weinig water gebruikt. Roer het geheel met een lepel of kwastje door elkaar tot het een glad papje wordt. Lukt dit niet doe er dan nog een paar druppels water bij en roer weer. Heb je teveel water gebruikt, voeg dan weer wat poedersuiker toe. Breng met een kwastje wat glazuur aan op het koekje en plak het fondant erop. Even laten drogen en klaar zijn je versierde koekjes! 

Dit vind je misschien ook leuk

koekjes versieren met strooisels
Bloemkoekjes in elkaar zetten
3D koekjesbakset bloemetjes