Hoe maak je het perfecte koekjesdeeg?

Goed deeg is de basis voor je koekjes. Vooral bij het bakken van 3D koekjes is het belangrijk dat de koekjes niet uitlopen in de oven, want dan kunnen ze hun vorm verliezen en kan het gebeuren dat ze na het bakken niet meer in elkaar passen. Lees daarom goed het recept voor koekjesdeeg.

Wat te doen als deeg te droog of te plakkerig is?

koekjes deeg maken

Deeg te plakkerig

Heb je het recept goed gevolgd en is het deeg toch te plakkerig? Dit kun je verhelpen door extra bloem toe te voegen. Doe dit wel gedoseerd, schepje voor schepje, zodat je niet ineens het tegenovergestelde bereikt en je deeg te droog wordt. 

 

Deeg te droog

Als het deeg te droog is kun je eerst proberen om het met de hand te kneden. Daar wordt het deeg wat soepeler van en vaak is dat al voldoende om het werkbaar te maken. Neem kleine stukjes om te kneden, dat werkt fijner dan de hele bal in één keer. Lukt dat niet, dan kun je wat boter toevoegen. 

3 tips om te voorkomen dat de koekjes uitlopen

Tip 1: Gebruik roomboter

 

Roomboter wordt hard wanneer je het koelt en daardoor behouden de koekjes mooi hun vorm. Een alternatief voor roomboter voor mensen met een lactose- of koemelkallergie is kokosolie. Dit wordt ook hard wanneer je het koelt. Gebruik zeker geen vloeibare margarine voor 3D koekjes, dan zakken de koekjes in elkaar in de oven en verliezen zij hun vorm.

koekjesdeeg in de koelkast

Tip 2: hoe koeler de boter, hoe beter de vorm. 

 

Voor het beste resultaat leg je het deeg minimaal 20 minuten in de koelkast om het te laten rusten. Nog beter is het om het deeg een dag in de koelkast te laten rusten. Hierdoor worden de natte ingrediënten helemaal opgenomen en krijgen de koekjes een betere structuur.  

 

Tip 3: goed kneden 

 

Hoe soepeler het deeg hoe makkelijker er mee te werken is. Kinderen vinden kneden heel erg leuk. Geef ze allemaal een stukje en laat ze met kleine stukjes goed kneden. 

 

Misschien vind je dit ook leuk

3D koekjes bakset bloemetjes
Hoe gebruik je meetlatjes voor het uitrollen van deeg
Basis recept zandkoekjes